Типове декоративна мазилка

Типове декоративна мазилка

новаколор декоративни мазилкиТипове декоративна мазилка според свързващия материал:

  • Минерална мазилка – базирана на цимент;
  • Силиконова декоративна мазилка;
  • Силикатна декоративна мазилка – основата й е течно стъкло;
  • Полимерна декоративна мазилка – базирана на акрилни смоли;

Освен всички видове декоративни мазилки, можем да сведем типовете до два:

  1. Текстурна мазилка – гранулна смес от пясък, камък, гранит или слюда. Сместа е готова за използване и не налага допълнителни манипулации. Този тип смес е лесна за нанасяне и придава най-голяма дълбочина и релеф на стените. Формулата им съхне бавно, което позволява майсторите да създадат желаната текстура преди да се е втвърдила сместа. Получава се прекрасен резултат на декоративна мазилка.
  2. Структурна мазилка – изисква малко по-професионален подход, тъй като желаният ефект се получава с точно определени техники и методи на смесване. Използва се най-често шпакла, валяче или мистрия. Структурната мазилка също така налага и допълнително тониране. Дебелината и плътността на слоевете играе изключително важна роля.

Декоративната мазилка може да бъде на водна основа, на основа разтворители. По-добре е да изберете на водна основа, когато става на въпрос за интериорни стени. Те не са токсични и позволяват на стените да „дишат“, а също и нямат остатъчна миризма.

По начало цветът на мазилките е бял, но може да добавяте различни пигменти, за да създадете желаната сянка/цвят.

Нанасяне на декоративната мазилка:

При самото нанасяне много зависи какъв метод ще изберете, за да постигнете желаната текстура. Можете да използвате всичко от валяче до метла или просто парче дърво.

Още по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *