Варова мазилка: плюсове и минуси

Варова мазилка: плюсове и минуси

Традиционно за изграждането и декорирането на повърхността на стените се използват варови мазилки. Този подход се използва от стотици години и до днес не губи своята актуалност и за това има причина. Варта е материал, с който се работи лесно и с негова помощ всякакви повърхности могат да бъдат изравнени и защитени. Освен това варовите мазилки поддържат постоянна температура, но за сметка на това якостта им не е толкова висока, както на цимента, например.  

Защо специалистите препоръчват варови мазилки?

Специалистите знаят, че варовите смеси се използват за изглаждане на вътрешните повърхности и външна декорация на сградите. По този начин те предпазват повърхността от негативното въздействие на природните фактори, а самото полагане на варта става за кратко време и е сравнително удобно.

Варови-мазилки-1-бяла

Варовите мазилки имат редица предимства, дължащи се на различни фактори 

Варта се отличава с висока адхезия и това нейно свойство не зависи от останалите материалите, от които е направена повърхността, върху която се полага варовият разтвор. Въпреки това, с вар се постига особено успешен завършек при повърхности от камък и дърво. Съответно, няма да сбъркаме със заключението, че варта е материал, който може да бъде многостранно използван в областта на строителство, почти без ограничения.

Друго изключително важно предимство на варовата мазилка е, че след втвърдяването на сместта, покритието се отличава с висока пластичност, което води до практически нулев риск от напукване на покритието. 

Друго предимство е фактът, че варовите разтвори са известни със способността си да „дишат“, а като допълнение, имат и висока паропропускливост. Благодарение на това, варовото покритие гарантира благоприятен климат в помещението.

Може би едно от най-важните качества на варовите мазилки е защитното им действие срещу появата на мухъл и плесен, благодарение на бактерицидните свойства на материала, който действат дори при висока влажност в помещението. А ако нанесете варова мазилка върху дървена основа, дървото ще бъде предпазено от насекоми и гризачи. 

 

Наред с безспорните предимства, варовите покрития имат и някои недостатъци

Лесно преодолим недостатък на използването на варови мазилки фактът, че понякога, няколко дни след нанасянето на покритието може да се забележат неравности по него. Това може да бъде предотвратено, ако се изчака известно време между полагането на различните слоеве от покритието. 

Друг често изтъкван недостатък е недостатъчната твърдост на покритието, но е важно да се знае, че с времето, варовите мазилки стават все по-твърди и сравнително скоро ще можете дори да забивате пирони в покритието. 

Преди да положите варови мазилки, трябва да подготвите основата предварително. За целта можете да използвате грунд или да напръскате стената със смес от вар и цимент.  Разгледайте също и вътрешни мазилки

Защо специалистите препоръчват варови мазилки?

Варовите мазилки имат редица предимства, дължащи се на различни фактори

Наред с безспорните предимства, варовите покрития имат и някои недостатъци

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !