Венецианска мазилка

Венецианска мазилка

Венецианската мазилка се използва още от древността не само в Рим, но и в Древна Гърция и Египет. Издържала изпитанието на времето, както от гледна точка на естетика и визия, така и откъм съдържание, в наши дни тя не губи актуалността си, напротив. С помощта на венецианска мазилка можете да промените изцяло визията на интериора в дома си. 

Какво представлява венецианска мазилка?

Венецианска мазилка е обобщен термин за вид стенно покритие, на основата на гасена вар и вода. Тези две съставки се смесват, за да получите варова смес. След нанасянето ѝ на стените и окисляването ѝ от въглеродния диоксид във въздуха, сместа отново се превръща във варовик. 

Популярно е да се смята, че към варта във венецианската мазилка се добавят мраморен, гранитен или дори стъклен прах. Добавянето им е характерно за някои разновидности на венецианската мазилка, с чиято помощ се добавя плътност и фина текстура към цялостната визия на този тип мазилки.

Венецианска-мазилка-1-преливаща

Декоративни ефекти от използването на венецианска мазилка в интериора

Взаимодействието между естествената светлина и венецианската мазилка водят до невероятни визуално-декоративни резултати. На дневна светлина изглежда сякаш мазилката излъчва топла светлина, но в същото време около нея витае светлина.  

Създава се усещане за лекота и неподвижност в пространството. 

Именно тези качества на венецианската мазилка я правят изключително подходяща за интериори с минималистична естетика. Те едновременно добавя уют в пространството и поставя акцент върху върху съществената част от интериора.

Плюсове и минуси на полагането на венецианска мазилка

Сред основните плюсове на съвременната венецианска мазилка е възможността за лесна поддръжка. За щастие, дните, когато за прикриване на малък дефект или драскотина върху покритието, трябваше на цялата стена да бъде положена мазилка, са в миналото. 

Днес има много мазилки на варова основа, които предоставят възможност за бързо и лесно отремонтиране на част от стената. “Кръпката” лесно се прикрива, като се смесва със старата част от мазилката и визуално няма никаква разлика. 

Например, малки драскотини по венецианската мазилка могат да бъдат отстранени с влажна кърпа и щадящ препарат или с леко шлифоване на повърхността с фина шкурка. 

От друга страна, венецианските мазилки, при които има добавени инертни материали може да изискват допълнителна поддръжка. При тях е по-трудно да се направи локална поправка, която да бъде замаскирана без следа, без да бъде положена отново мазилката на цялата стена. Освен това, полагането трябва да се извърши наведнъж от край до край на стената, което изисква умения и отнема част от гъвкавостта при полагане на този тип стенно покритие.

 

Какво представлява венецианска мазилка?

Декоративни ефекти от използването на венецианска мазилка в интериора

Плюсове и минуси на полагането на венецианска мазилка

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !