Как да поправите стара мазилка

реновиране на мазилкаЕдна от най-често правените грешки при реновацията на стари исторически сгради е да се свали старата мазилка и да се положи нова. Това не само унищожава историческата архитектура, но и оскъпява доста целият проект. Варовиковата мазилка е много по-подходяща от днешните модерни такива, които се продават. Тя се е използвала в продължение на хиляди години от Япония до Египет и е била включвана в много исторически значими структури по цял свят. С кристалната си структура абсорбира много добре влага и издържа на издувания или напуквания, които са чести явления при старите сгради при рязка смяна на атмосферните условия. Всъщност, колкото повече варовиковата мазилка се калцира (остарява), толкова повече се увеличава издръжливостта и силата й!

 

Първо, малко история

Традиционната варовикова мазилка се е използвала за покрития на стени чак до Втората Световна война. Полагала се е на три степени върху тънки летви от пресовани стърготини от кедър, кипарис. Летвите са се напоявали с вода преди полагането на мазилката, за да могат да я държат влажна докато се маже. При поставянето на летвите с мазилка се оставяло достатъчно пространство, за да се разстели между тях и по този начин да осигури стабилна конструкция, която да издържа на времето.

След поставянето на тези летви се полага и мазилката на два слоя. Последният трети се изглажда и изравнява за постигането на гладък ефект. Отнемало е седмици, докато всичко изсъхне за да са готови стените за боядисване. Целият процес бил бавен и изисквал голямо майсторство, което налагало и скъпо платени майстори. След Втората световна война, строителната индустрия имала нужда от по-бърз начин да покрива стените и така се появява новият продукт суха мазилка, който постепенно навлиза във всекидневна употреба.

 

Реновацията

Има много причини, поради които варовиковата мазилка може да се разпадне. Знаейки каква е причината за това, важно е да се приложи конкретно решение. От наводнение до вибрации, трафик или излющена боя историческата мазилка може да бъде нарушена по много причини. Тук има значение дали тя се руши от основата, там където са летвите? Напукана ли е, дали е подгизнала? Падат ли новите слоеве боя от стените?

Ако си отговаряте с „да“ на тези въпроси, не се паникьосвайте. Всяко състояние е уникално само по себе си, но за това пък варовиковата мазилка може да се поправи бързо, евтино и ефективно. При големи пропуквания, съвсем вероятно е къщата да е построена неправилно. Това трябва да бъде проверено и инспектирано от строителен инженер задължително! Поправянето на малките пукнатини обаче е съвсем постижимо.

 

Как да се справите с пукнатините

Поправката може да са направи като пробиете няколко малки дупки в материала на равни интервали. След това измервате дълбочината на проникване и установявате дали летвата е отлепена от най-долният слой. В много случаи няколко добре поставени винтове могат да съберат летвата с мазилката отново. В по-екстремни случаи се пробиват повече дупки и се инжектира в тях еластомерно лепило. След това се прилагат затварящи шайби за да притиснат добре двамата материала един към друг за да изсъхнат добре. Веднъж изпълнено това, всички дупки и пукнатини могат да бъдат запълнени с примес на гипс и вар. После може да пристъпите към боядисването. Вижте видеото и се научете да го правите сами!

 

 

към втора част

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !