Видове текстура на вътрешни мазилки

Мазилките могат да бъдат разделени на много видове и подвидове. 

Първата и основна класификация на мазилките е на две големи категории: според тяхното приложение, те се делят на фасадни и вътрешни мазилки. Допълнително могат да бъдат разделени според завършека и визуалния ефект, както и по много други критерии. По-долу ще разгледаме видовете вътрешни мазилки, в зависимост от тяхната текстура, или иначе казано, според релефа на покритието, с което мазилката се отличава. 

Вътрешни-мазилки-1-вариант

Текстурирани и гладки вътрешни мазилки

Текстурираните вътреши мазилки се отличават с грапава повърхност, различна текстура и различна степен на неравности. Тези техни характеристики водят и до разлики в техниките за полагане на различните видове текстурирани, както и на гладките мазилки, така че да се постигне желаният визуален ефект. 

Вътрешни-мазилки-2-поставяне

Хетерогенна гранулирана мазилка в различни нюанси, на базата на синтетични материали

Към състава на тази мазилка са добавени гранули от различен произход, в зависимост от целта на крайния резултат. Това може да бъде прах, пясък и други от естествени и изкуствени материали (например, мрамор или пясък), ленени или памучни влакна, дървесни влакна. 

Структурно могат да бъдат разграничени основни видове текстурирана мазилка: 

  • кора от бръмбар – вътрешна мазилка, имитираща следи от бръмбар в дървесна кора; характерна е с наличието на жлебове в материала;

  • кожух, 

  • коприна, 

  • дъжд

  • агне (астрахан).

Структурни или релефни 

Това е тип вътрешни мазилки, които се използват с декоративни цели и имат специални ефекти, имитация на естествени материали. 

Релефната гипсова маса, нанесена върху стената, може да придобие всякакъв вид под въздействието на специални инструменти (валяци, щампи, шаблони). За целта се формоват или изрязват модели върху пластмаса, които после се прилагат върху материала на мазилката. 

Този тип мазилки позволява да се създават стенни облицовки с различно художествено съдържание или имитация на естествени повърхности (като кожа на влечугите, например). Тя дава възможност за индивидуализация и креативен подход и по тази причина е истинска находка за въображението на творческите личности.

Вътрешни-мазилки-3-релефна

Венециански мазилки 

Венецианските мазилки се характеризират с това, че имитират изсечен камък. Считат се за едно от най-луксозните и естетични покрития в декоративната декорация на стени. 

Този тип мазилка придава на повърхността ефект на разрязан и полиран камък. Уникалният рисунък на каменната жилка на мрамор, малахит или тюркоаз, позволява на светлината да проникне в дълбочина, което дава на повърхността визуален ефект за излъчване на светлина и отблясъци.

В състава на венецианската мазилка се включва смес на каменен прах от типа скала, чиято окраска е желаният краен резултат. В допълнение към каменния прах, може дасе добави кварц, вар, гранит. Колкото по-малки са каменните частички в мазилката, толкова по-фин и естествен е крайният резултат.

Дълбочината и “прозрачността” се постигат, благодарение на специална технология за нанасяне. Разгледайте още декоративни бои и мазилки

Текстурирани и гладки вътрешни мазилки

Структурни или релефни

Венециански мазилки

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !