Факти за варовите мазилки

Най-добрата част на варовата мазилка е визията –  точно това е причината за засиления интерес към варовите облицовки и декоративните мазилки в САЩ.

    Визията на варовата замазка е естествена и мека. Светлината изглежда прониква по-дълбоко в нея, отколкото в циментовите миксове и акрилните облицовки. Докато материалите на модерните сгради изглеждат с плосък, синтетичен вид, варовите повърхности притежават всички цветове на дъгата и полупрозрачност, изграждайки една по-богата визия. И когато светлината се пречупи в стените на сградата се пренасяме в поредния малък европейски град, чиито занаяти се предават от поколение на поколение  за да достигнат до нас чрез запазената уникална архитектура и прекрасните декоративни мазилки.

Какво обаче е различното в този вид мазилка?

Вар – това е калциев хидроксид, който излагайки се на атмосферата се превръща във въглероден диоксид, ставащ варовик. И, ако производителите са смесвали правилните pH- толерантни пигменти с варовиковия микс, когато продуктът се превръща във варовик, ще има вид на камък, роден от земята. Ето защо,  земните тонове подхождат толкова добре на варовиковите смеси за мазилки.

   Дълбочината на цветовото насищане и полупрозрачната повърхност се виждат веднага след приключването на мазилката. Така се получава изгледът тип „италианска вила, оцеляла през десетилетията“. Екстериорът е сияен – светлината си играе с агрегата /мраморен прах/ и се вмъква в цветния варовик, създавайки още по-топли нюанси.

 

Варова мазилка оранжева

 

 

     Днешните варови мазилки обикновено съдържат вар, мрамор, кварцов агрегат и вода. Старият метод за постигане на мазилката е вар, запалвана на пещ на около 900 градуса по Целзий за цяла седмица, за да се изгради „негасена вар“ или калциев оксид. Така получената негасена вар е равномерно калцинирана и невероятно жадна за вода /толкова много,че ако се прибави вода към нея става екстремно екзотермична реакция, отделяща огромен облак пара/.

При традиционният метод на правене на гасена вар се добавя допълнително вода за да създаде варовиков фин хоросан, наречен Grassello di Calce, технически калциев хидроксид плюс вода. Този продукт е отлежал в забележителна трансформация, при която  водното съдържание, обработваемостта, пластичността, кристалната структура и размера на частиците се разрастват в идеалните гипсови материали. След три месеца на гасене, варовикът е до известна степен пластичен и осигурява добро изпълнение на строителните разтвори. След две години е учудващо колко още по-пластична е станала гасената вар и колко повече тяло придава на продукта. През това време водното съдържание се е увеличило значително. Именно този дълъг  процес на гасене дава различията на най-добрите варови мазилки в обработваемостта и естетическото въздействие.

 

В модерните варови мазилки за големи по обем продуктови процеси, просто се добавя достатъчно вода по време на процеса на гасене за хидратация до получаване на сухо прахообразно състояние. Технически това също е калциев хидроксид, но свободната влажност е почти нула. Прибавянето на вода, създава пластичен продукт с много от характеристиките на подправената гасена вар – пластичност, водно задържане, гъвкавост, обработваемост и намаляване проникването на вода.

 

Модерният завършек с варова мазилка

В днешно време традиционната варова мазилка, може да се постигне с много па малко усилия и труд. Приложението и, осигурява изключителна елегантност, красота и функционалност . В екстериорите ,варовите облицовки могат да бъдат съчетани с модерни материали за да се създаде  издръжлив и атрактивен завършен ефект.

 

Варова мазилка и декоративна мазилка

 

Бъдещето на варовите мазилки

 Едни от най-важните премиства, които изиграват решаваща роля за развитието им:

  • Устойчиви на напукване
  • Изключително дишащ материал
  • Навлажнява се и изсъхва бързо
  • Самовъзстановяване
  • Резистентна към мухъл
  • Тествана във времето
  • Естествена и зелена – устойчиви материали, получени без пластмаса и химикали
  • Лесна за поддържане

 

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !